Бащата е обучавал заподозрения за стрелбата в сръбско училище миналата година

...
Бащата е обучавал заподозрения за стрелбата в сръбско училище миналата година
Коментари Харесай

Бащата е учил на стрелба 13-годишния, който уби 9 съученици в Сърбия

Бащата е обучавал обвинения за стрелбата в сръбско училище миналата година да употребява огнестрелно оръжие, считат прокурорите. През октомври Висшата прокуратура в Белград повдигна обвиняване на бащата на стрелеца за " съществено действие против общата сигурност ". Родителите на младежа, който умъртви 10 души, ще бъдат изправени пред съда, предава АПФ.

Бащата е упрекнат и в това, че не е обезопасил вярно оръжията и боеприпасите, като е разрешил на обвинения да скрие в раницата си револвер и 92 патрона, които по-късно е употребявал по време на стрелбата.

Майката на момчето е упрекната в нелегално владеене на муниции. Прокурорите повдигнаха обвинявания и на ръководителя на сръбски клуб по пукотевица и на инструктор за предоставяне на погрешни показания.

Стрелецът е бил единствено на 13 години по време на нападението, заради което според сръбското законодателство не носи наказателна отговорност.

Инцидентът се случи на 3 май предходната година. 10 души, измежду които 9 съученици на обвинявания юноша, бяха убити. Ден по късно породи и втора пукотевица, а случилото се раздруса Сърбия, като провокира огромни демонстрации против държавното управление, които се сплотиха в опозиционна коалиция, която взе участие в последните избори.

След нещастието сръбският президент Александър Вучич даде обещание да " обезоръжи " страната с упорит проект, който ще се оправи със законните и противозаконните огнестрелни оръжия в страната.

Въпреки обещанието, стрелбата провокира всеобщи антиправителствени митинги в сръбските градове, като десетки хиляди стачкуващи приканиха за оставка на висши чиновници и ограничение на насилието в медиите, представени от бТВ.

Вучич значително отхвърли митингите като " политическа " акция и популяризира теории за непознати сили, които провеждат митингите.

Според плана Small Arms Survey Сърбия има най-високото равнище на владеене на огнестрелни оръжия в Европа - над 39 огнестрелни оръжия на всеки 100 цивилни жители.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР